0733.938.454
0723.366.055
0723.517.617
office@mediatorhouse.ro
care e conflictul tau
Loading...
   Medierea este una dintre metodele de solutionare a conflictelor in mod amiabil cu ajutorul unei terte persoane (mediatorul) si este utilizata ca alternativa la justitia clasica – ADR (Alternative Dispute Resolution).
   Procedura medierii functioneaza dupa principii ce oglindesc un grad mare de modernitate si civilizatie, indicand o evolutie pozitiva a societatii.
   Introdusa inca din anii '60 in SUA si practicata cu mare succes in tarile occidentale, medierea s-a dovedit cea mai eficienta procedura de rezolvare a litigiilor in mod rapid, discret si cu costuri mult diminuate, reprezentand foarte des o modalitate de transformare a confilictelor in oportunitati.
   Medierea este o procedura privata si confidentiala, care se desfasoara intr-un cadru destins ce confera confort psihologic evitandu-se emotiile neplacute datorate expunerii in public si tensiunea din salile de judecata.
   Medierea releva flexibilitate in decizii dand posibilitatea partilor sa inteleaga ca exista diverse cai viabile ce pot conduce la un acord si le ofera timpul necesar sa reflecteze – fiecare in ritmul sau – fara graba, sa-si exprime optiunea si sa aleaga. Astfel, partile decid singure solutiile, hotararile nefiind impuse si nici restrictionate de regulile procedeelor legale. Medierea se bazeaza pe interesele partilor (nu pe drepturile impuse in mod legal), astfel incat solutia finala sa rezolve disputa in interesul comun al partilor si in toata complexitatea sa cu finalitate "castig – castig". Mediatorul acorda atentie intereselor care sunt prezentate si explora optiunile impreuna cu partile de pe pozitie neutra si impartiala, ramanand in afara conflictului dinte parti, neimplicandu-se in conflict decat in limitele impuse de catre procedura si adoptand permanent o pozitie de mijloc fata de parti, astfel ca nici o parte sau alta sa fie favorizata.
   Procedura medierii si profesia de mediator au fost introduse in legislatia romaneasca din anul 2006, cadrul functional de practicare fiind Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare.
   In Romania procesul medierii este voluntar si informal, avand aplicare pentru orice tip de disputa (exceptie facand doar drepturile personale si cele pentru care partile nu pot dispune singure), structura si dinamica sa permitand utilizarea atat in mod voluntar pentru prevenirea si solutionarea disputelor, cat si in mod judiciar ca procedura prealabila in deschiderea procesului judiciar.
   Informarea prealabila asupra procedurii medierii si avantajele acesteia este gratuita, respectandu-se astfel dreptul partilor sa cunoasca principiile medierii, detalii despre procedura si modul de desfasurare, inainte de semnarea contractului de mediere si de inceperea efectiva a medierii.